USN Skip to Content USN Skip to Footer

HRM-cyclus bestuurder

Onboarding

Onboarding van de bestuurder

De verantwoordelijkheid van de Raad van Toezicht eindigt niet met de formele benoeming van de bestuurder. Een veel onderschat probleem is dat de nieuwe bestuurder niet vanaf zijn eerste dag thuis is in de organisatie, laat staan dat hij (/zij Kan het gebruik van de mannelijke vorm nog vragen oproepen?) direct leiding kan geven. Daarin zit een afbreukrisico voor de bestuurder en daarmee voor de Raad van Toezicht. Want hoe bereid je een bestuurder voor op de specifieke kenmerken en normen en waarden van de instelling waar hij zijn werk start? Hoe helpt de Raad van Toezicht de bestuurder bij het navigeren in en door de instelling en op wie kan de bestuurder terugvallen voor feedback? Belangrijke vragen…

Het belang van onbaording

Uit diverse onderzoeken blijkt dat er terugkerende factoren zijn die behulpzaam zijn voor een succesvolle start van de bestuurder en die variëren van een kennismaking met de cultuur van de instelling en het daarbij horende gedrag, grip krijgen op de wijze van besluitvorming in de instelling en het bouwen van relaties met kritische personen binnen en buiten de instelling.

Kortom, die Raad van Toezicht die zich hiervan tijdig rekenschap hebben gegeven verminderen de kans op een potentiële ‘mismatch’ en zorgen ervoor dat de bestuurder een goede start kan maken. Er zijn Raad van Toezicht die hiervoor een integratieprogramma voor (laten) opstellen. Er zijn ook Raad van Toezicht die hiervoor een coaching traject afspreken.


Relevante informatie

 

Handreiking evaluatie en ontwikkeling
van bestuurders Download (pdf)