USN Skip to Content USN Skip to Footer

Toolkit Onboarding Nieuwe leden RvT

VTOI-NVTK, de vereniging voor toezichthouders in de kinderopvang en het onderwijs, lanceert een toolkit om Raden van Toezicht te ondersteunen bij het inrichten van het inwerktraject voor nieuwe leden. De Toolkit Onboarding helpt Raden van Toezicht bij het opzetten van een doordacht inwerktraject voor nieuwe leden. De samenstelling van een RvT verandert regelmatig en met de inzet van deze toolkit voorkom je dat je telkens het wiel opnieuw moet uitvinden.

Een effectief onboardingprogramma zorgt ervoor dat toezichthouders in de kinderopvang en het onderwijs goed op de hoogte zijn van de specifieke uitdagingen en verantwoordelijkheden van hun functie. Een gestructureerd onboardingtraject helpt nieuwe toezichthouders snel vertrouwd te raken met het vakgebied, de organisatie, haar doelen en haar operationele processen. Dit draagt bij aan een snellere integratie en effectiviteit van de toezichthouder in de functie. Naast dat een onboardingtraject een nieuw lid helpt om ingewerkt te raken, biedt een inwerkprogramma de zittende leden van de Raad van Toezicht ook de mogelijkheid om de kennis, ervaringen en meningen van het nieuwe lid op te halen. Het is een wederkerig proces, waarbij beide partijen winst kunnen behalen door gebruikt te maken van elkaars kennis.

Werking van de toolkit

De Toolkit Onboarding bestaat uit een fysieke toolkit met een bord en verschillende toolkaarten en daarnaast een website met aanvullende informatie en documenten, waaronder checklists en vragenlijsten. Als RvT leg je één keer de basis neer en die vul je vervolgens aan met situatiespecifieke toolkaarten. Zo zijn er onderdelen die heel belangrijk zijn voor een nieuw lid dat weinig ervaring heeft in een RvT, acties die je kunt ondernemen wanneer er meerdere RvT-leden toetreden en onderdelen die speciaal voor een nieuwe voorzitter gelden.

“De toolkit is ontwikkeld met input van een grote groep toezichthouders uit het werkveld. Gezamenlijk hebben we de actiepunten gedefinieerd die elke RvT, onafhankelijk van de grootte van de school of de samenstelling van het intern toezicht, kan doorlopen”, vertelt ontwikkelaar Sandra van Daanen (L&D Talents).

De toolkit is vanaf nu te bestellen. Om leden verder te helpen met het invullen van de toolkit, organiseert de vereniging op in het najaar een bijeenkomst waar de eerste stappen naar een effectieve onboarding samen gezet kunnen worden. Houd de website en nieuwsbrief hiervoor in de gaten. 

Wat biedt de Toolkit?

  • Fysieke componenten: Materialen die direct inzetbaar zijn. De Toolkit Onboarding bevat alle tools waarmee je eenvoudig een uitgebreid inwerktraject kunt samenstellen die is aangepast op de behoeften van jouw RvT én de wensen van een nieuw lid.
  • Een bijbehorende website: Toegang tot een uitgebreide online bron met aanvullende informatie, templates, checklists en best practices. Deze inhoud is gebaseerd op praktijkervaringen en sluit naadloos aan op de realiteit binnen toezicht.
  • Maatwerk: Dankzij de flexibele opzet geschikt voor elk soort RvT in de kinderopvang en het onderwijs, van kleine stichtingen tot grote organisaties, en van startende RvT’er tot voorzitter. De toolkit kan op maat worden ingezet, naar de behoefte van de RvT, het nieuwe lid en de organisatiecontext.
  • Efficiëntie: Bespaar tijd en middelen door gebruik te maken van een kant-en-klaar instrument, dat naar eigen inzicht ingezet en aangepast kan worden.
  • Consistentie: Zorg voor een uniforme en gestructureerde introductie van nieuwe leden.
  • Kwaliteit: Verhoog de kwaliteit en professionaliteit van jouw raad van toezicht met goed geïnformeerde en betrokken nieuwe leden.

Of je nu te maken hebt met ervaren toezichthouders of nieuwe talenten, deze toolkit biedt de ondersteuning die nodig is om ze snel en effectief in te werken. Investeer in de toekomst van jouw RvT en ervaar de voordelen van een goed georganiseerd inwerktraject.