USN Skip to Content USN Skip to Footer

Vapen en gokken blijven populair onder scholieren

Online gokken en vapen zijn onverminderd populair onder scholieren tussen 10 en 16 jaar: 1 op de 9 jongens heeft in 2023 online gegokt (meisjes 1 op de 50). Daarnaast heeft 14,3 procent van alle scholieren in de laatste maand een vape gebruikt, waarvan 4 procent dagelijks. Dit laat de Scholierenmonitor 2023 van het Trimbos-instituut zien.

Vooral het aantal gokkers is opvallend, omdat online gokken verboden is voor minderjarigen en gokbedrijven verplicht zijn om de leeftijd van een speler te controleren. Minderjarigen zouden volgens het onderzoek andere wegen gebruiken om toch te kunnen gokken, zoals de accounts van anderen of door te gokken op illegale, buitenlandse websites.

Het Trimbos-instituut vroeg de scholieren daarnaast ook naar het roken van gewone sigaretten. Hier geeft 2,2 procent van de scholieren aan dagelijks een sigaret te hebben gerookt in de afgelopen maand. Het instituut vindt het verontrustend dat het aantal scholieren dat rookt sinds 2017 niet meer daalt, ondanks veel maatregelen. 

Een verslaving die wel is afgenomen is het gebruik van lachgas. In 2023 heeft 2 procent van de scholieren lachgas gebruikt, tegenover 6,7 procent in 2019. Trimbosdenkt dat de daling te maken kan hebben met het verbod op de verkoop en het bezit van lachgas. Ook zou de toegenomen kennis over de gezondheidsrisico’s, zoals verlammingsverschijnselen, de drug mogelijk minder aantrekkelijk gemaakt hebben. Het gebruik van andere drugs bleef vergeleken met eerdere jaren onveranderd.