USN Skip to Content USN Skip to Footer

Universiteiten onderhandelen alleen nog met studenten met een ID

De Nederlandse universiteiten werken aan een demonstratieprotocol. Daarin staat onder meer dat de universiteitsbesturen alleen nog willen onderhandelen met demonstranten die zich kunnen identificeren. Dat zegt Jouke de Vries, interim-voorzitter van de Universiteiten van Nederland (UNL). Hij sprak in het tv-programma Buitenhof over de felle demonstraties van onder meer studenten bij de Nederlandse universiteiten tegen de oorlog in Gaza.

Net als iedereen maken de universiteiten zich zorgen over de conflicten in de wereld, en ook zeker over de gebeurtenissen in Gaza en Israël. ‘We leven mee met iedereen die hierdoor wordt geraakt. Universiteiten zijn bij uitstek plekken voor kritische vragen, tegenspraak en dialoog, zeker ook over dit onderwerp’, aldus De Vries.

Na de aanval van 7 oktober 2023 van Hamas op Israël zijn op universiteiten al vele teach-ins en academische discussies georganiseerd over dit conflict, benadrukt de UNL. Dit gaat demonstranten echter niet ver genoeg, zij willen dat de universiteiten openheid geven over al hun banden met Israëlische instellingen en deze banden verbreken. Inmiddels zijn in meerdere Nederlandse studentensteden protestacties aan de gang

De protesten op onder meer de universiteiten van Amsterdam en Utrecht begonnen maandag 6 mei 2024 en liepen al snel uit de hand met tegendemonstranten die de confrontatie zochten, agenten die werden aangevallen, demonstranten die barricades opwierpen en interieur vernielden en aan de andere kant de politie die geweld gebruikte bij de ontruiming. Volgens veel studenten was het geweld van de politie daarbij buitensporig.

Na de eerste demonstraties in Amsterdam zei rector magnificus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) Peter-Paul Verbeek dat sommige betogers van de pro-Palestijnse protesten in Amsterdam met wie de UvA in gesprek was, hun gezicht hadden bedekt. Hij wist niet met wie hij praatte. ‘Als je bestuurlijke afspraken wil maken, moet je weten met wie je afspraken maakt’, zegt De Vries. Hij steunt de regel in het protocol dat universiteiten ‘niet meer zullen toestaan’ dat er bij demonstraties wordt overnacht in universiteitsgebouwen.

Volgens de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) zijn de protesten vooral een symptoom van een oneerlijk systeem van studenteninspraak. ‘De democratie op onderwijsinstellingen is niet op orde. Besturen kunnen de stem van studenten, in de medezeggenschap en daarbuiten, te makkelijk naast zich neerleggen. Dit betekent dat studenten onvoldoende invloed hebben, en dat moet veranderen. Minister Dijkgraaf moet zich dan ook uitspreken voor het vergroten van de rechten van studenten op instellingen. Daarnaast moet het politiegeweld stoppen.’