USN Skip to Content USN Skip to Footer

Toeslagenaffaire: ruim 68.000 ouders melden zich als gedupeerde

Bijna 70.000 mensen hebben zich gemeld als mogelijke gedupeerden van het toeslagenschandaal, meldt het ministerie van Financiën. Tot 1 januari 2024 mochten gedupeerden zich melden. Mensen van wie uit een eerste ‘lichte toets’ blijkt dat zij daadwerkelijk gedupeerd zijn, komen in aanmerking voor 30.000 euro compensatie.

Van de ouders die zich hebben gemeld, heeft 95 procent zo’n toets doorlopen. Momenteel zijn 33.225 ouders erkend gedupeerde. Zij hebben de compensatie inmiddels gekregen en krijgen daarnaast hulp bij onder meer het wegwerken van uitstaande schulden. Na de eerste toets kunnen ouders een uitgebreidere ‘integrale beoordeling’ krijgen. Ruim de helft van de gemelde ouders heeft inmiddels ook dat traject doorlopen. Hier wordt beoordeeld of een ouder recht heeft op meer geld.

Gedupeerden van het toeslagenschandaal werden in het afgelopen decennium onterecht als fraudeur behandeld. Zij moesten in veel gevallen in korte tijd zeer grote geldbedragen aan ontvangen toeslagen terugbetalen. Bij sommigen leidde dit tot enorme financiële problemen. Het ging vooral om ontvangers van kinderopvangtoeslag. Naar aanleiding van het rapport van een parlementaire ondervragingscommissie over de kwestie, stapte begin 2021 het kabinet Rutte op.