USN Skip to Content USN Skip to Footer

SZW loog over onmogelijkheid tussentijdse verhoging kinderopvangtoeslag

Het maximumuurtarief werd in eerste instantie maar mondjesmaat opgehoogd met 5,6 procent, terwijl de opvangtarieven veel harder stegen, met wel 8 tot 10 procent. Het gevolg: ouders zouden veel meer zelf moeten gaan betalen, in een tijd waarin het leven toch al snel duurder werd.

Na publicaties van RTL Nieuws en druk uit de Tweede Kamer werd uiteindelijk pas in december 2022 besloten dat de toeslag tóch nog omhoog zou kunnen in 2023, ondanks dat het tarief al was vastgesteld. Tot kort daarvoor hielden ambtenaren van Sociale Zaken (en daarom ook hun minister) vol dat de dienst Toeslagen van het ministerie van Financiën een wijziging niet meer zou kunnen doorvoeren.

Later werd dat ontkend, maar pas nadat Toeslagen kwade mails had gestuurd. Zij kon wel degelijk nog een aanpassing doen. Uit stukken die zijn vrijgegeven op basis van een beroep op de Wet Open Overheid blijkt dat ambtenaren van het ministerie van Sociale Zaken keer op keer aan belangenorganisaties, de eigen minister en elkaar voorhielden dat extra verhoging niet meer mogelijk was, omdat Toeslagen ‘dat niet meer zou kunnen verwerken’.

Ondertussen werd de dienst Toeslagen behoorlijk giftig over het feit het de zwarte piet kreeg toegespeeld van SZW. ‘Even het signaal dat wij meer en meer chagrijnig worden over de berichtgeving rond de kinderopvangtoeslag vandaag – en dat de woordvoeringslijn vanuit “het kabinet” tot op heden niet aangepast lijkt te zijn’, briest een ambtenaar van Financiën tegen Sociale Zaken. ‘Onze systemen zijn nu eens een keer niet de beperkende factor.’

‘Het feitelijke verhaal is naar ik begrijp dat hier geen geld voor gereserveerd is. Dat nu op deze manier naar ons gewezen wordt is echt heel schadelijk voor ons, nota bene bij de kinderopvangtoeslag. Alsof het vertrouwen in ons niet al laag genoeg was’, vervolgt de ambtenaar van Toeslagen.