USN Skip to Content USN Skip to Footer

Studenten beëindigen bezetting hogeschool Velp

Een korte bezetting van hogeschool Van Hall Larenstein in Velp is voorbij. Van maandag 3 tot en met woensdag 5 juni 2024 protesteerden studenten in tenten tegen de banden die de agrarische hogeschool heeft met ‘grote, vervuilende bedrijven die alleen maar maximale winst nastreven’. De actie is beëindigd omdat het schoolbestuur bereid is om te praten met de studenten over deze banden.

Dit meldt Omroep Gelderland. De studenten hadden ‘de duurzaamste hogeschool van Nederland’ (zoals de hogeschool zichzelf noemt) bezet vanwege de banden van de school met bedrijven als ABN Amro, Rabobank, FrieslandCampina, Vion Food Group, Agrifirm en Coca-Cola. ‘Die willen zoveel mogelijk produceren voor een zo laag mogelijke prijs. Dat melkt boeren helemaal uit’, vertelt student Arvid Volborth aan Omroep Gelderland. Hij wil ook dat de school alle (indirecte) banden met de fossiele industrie verbreekt.

Vorig jaar mei werd de hogeschool in Velp ook al bezet om dezelfde reden. Dat protest werd toen beëindigd door de politie. Op voorspraak van de burgemeester van Velp kwam toen een bemiddelaar in actie, maar zonder resultaat, omdat het schoolbestuur toen nog niet toe was aan een dialoog met studenten.