USN Skip to Content USN Skip to Footer

Scholen zijn ‘curriculumbewust’, wel verschil tussen leraren

03-07-2025

Scholen in het primair onderwijs maken bewuste keuzes in het curriculum. Dit blijkt uit een recent onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs op acht basisscholen. Wel zijn er verschillen tussen de leraren op basis van de hoeveelheid ervaring.

In het themarapport ‘Curriculumbewustzijn in het primair onderwijs’ is sprake van ‘curriculumbewustzijn’ op de acht scholen. Leraren maken zowel bij het plannen als bij het uitvoeren van het onderwijsaanbod bewuste keuzes. Ze zien zichzelf als regisseur en stemmen het aanbod af op wat hun leerlingen nodig hebben. Daarbij houden zij rekening met hoe de kinderen leren en met de visie van de school.

Scholen maken voor hun curriculum gebruik van methoden als leidraad of bronnenboek, of ze ontwikkelen (delen) zelf. Op basis daarvan maken leraren hun afwegingen in het onderwijsaanbod. Bijvoorbeeld als het nodig is om leerstof te herhalen of te verdiepen. De onderwijsbehoeften worden ook als uitgangspunt genomen om te zorgen voor een passend en betekenisvol aanbod. Keuzes in het aanbod worden niet alleen als een individuele competentie beschouwt, maar als team opgepakt.

Hoe lang een leraar al voor de klas staat, heeft invloed op het curriculumbewustzijn. Leraren met minder ervaring blijven dichter bij een methode. Leraren die langer in het vak zitten, gebruiken hun kennis van leerlijnen, methoden en leerlingen om aanpassingen te doen.

De inspectie doet vier aanbevelingen op basis van het onderzoek: stimuleren van de onderlinge samenwerking tussen leraren, meer tijd en ruimte bieden aan leraren om keuzes te kunnen maken en te onderbouwen, ondersteuning aan minder ervaren leraren bij het maken van keuzes en tot slot zorgen dat school of bestuur (nog) beter zicht krijgt op de kwaliteit van de keuzes die leraren maken.