USN Skip to Content USN Skip to Footer

Rente op studieschuld vijf keer zo hoog in 2024, studenten balen

Vanwege de invoering van het leenstelsel kregen de meeste studenten sinds 2015 geen studiefinanciering meer en moesten ze daardoor geld lenen. De totale studieschuld is sindsdien verdubbeld. Deze studenten krijgen nu ook te maken met een flinke rentestijging. Het leenstelsel is inmiddels teruggedraaid. Sinds dit jaar ontvangen studenten weer een basisbeurs.

Studentenorganisaties maken zich zorgen. Zo vindt Elisa Weehuizen van de Landelijke Studentenvakbond (LSVB) de renteverhoging pijnlijk, laat ze NOS.nl weten. ‘Je treft hier juist de studenten mee die van de lening afhankelijk zijn geweest om hun studie en huur te bekostigen. Het is heel pijnlijk voor de toegankelijkheid van het onderwijs.’

Studenten reageren gefrustreerd over de rentestijging op hun studieschuld. ‘Het is de zoveelste middelvinger.’ Ze zijn boos en vinden dat ze niet genoeg compensatie krijgen voor het studeren binnen het leenstelsel. Meis van der Ham (24 ) studeert psychologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en het voelt voor haar als onrecht. ‘Het is hartstikke belachelijk allemaal’, zo begint ze haar gesprek met de NOS.

Meis is zeven jaar geleden begonnen met lenen, omdat het voor haar niet anders kon. Ze was in de veronderstelling dat de studieschuld geen invloed zou hebben op het afsluiten van een hypotheek in de toekomst en dat het om een gunstige lening zou gaan, met weinig tot geen rente. Ook kreeg zij ‘de indruk dat de inkomsten van het leenstelsel door de overheid zouden worden geïnvesteerd in de kwaliteit van het onderwijs’. Van alle drie is volgens haar niets terechtgekomen.

Studenten die onder het leenstelsel hebben gestudeerd, kunnen recht hebben op een eenmalige compensatie vanuit de overheid. Als je aan de juiste voorwaarden voldoet, ontvang je in 2025 circa 1400 euro tegemoetkoming. De compensatie voelt voor studenten echter als een druppel op een gloeiende plaat. ‘Door deze renteverhoging moet ik nu meer aan rente terugbetalen dan de hele compensatie die ik krijg’, heeft Meis uitgerekend.

In een brief die demissionair minister Dijkgraaf van Onderwijs in 2022 aan de Tweede Kamer stuurde, schrijft hij dat nooit beloofd is dat de rente 0 procent zou blijven of dat de hoogte van een studieschuld geen invloed zou hebben op de aanvraag van een hypotheek. Voorganger Jet Bussemaker en andere bewindspersonen hebben in het verleden alleen gezegd dat ‘de gevolgen beperkt moeten blijven en dat studenten geen leenangst moeten krijgen’.