USN Skip to Content USN Skip to Footer

Pestende ouders leiden tot zelfdoding leerkracht in Zuid-Korea

Op 5 juni 2023 beschreef Lee Min-so (op verzoek van haar familie is dit een gefingeerde naam) in haar dagboek de angst die overviel toen ze haar klaslokaal binnenkwam om les te geven: ‘Mijn borst voelt te strak aan. Ik heb het gevoel dat ik ergens ga vallen. Ik weet niet eens waar ik ben.’ Op 3 juli schreef de lerares van de basisschool dat ze zo overweldigd was geraakt door de waanzin van het werk dat ze ‘het los wilde laten’.

Twee weken later werd de 23-jarige door haar collega’s dood aangetroffen in de voorraadkast van haar klaslokaal. Ze had zelfmoord gepleegd. Haar neef Park heeft daarop honderden dagboekaantekeningen, werklogboeken en sms-berichten in kaart gebracht. Ze onthulden dat Min-so in de maanden voorafgaand aan haar zelfmoord werd bestookt met klachten van ouders. Met name nadat een van haar leerlingen een potlood in het hoofd van een ander kind had geplant en ze verwikkeld was geraakt in verhitte late telefoontjes van de ouders.

Haar dood heeft reactie opgeroepen bij Zuid-Koreaanse leerkrachten die zichzelf ook slachtoffer voelen van pestgedrag van ouders. Leraren kunnen worden aangeklaagd wegens ‘kindermisbruik’ als ze een gewelddadig kind in bedwang houden, terwijl een correctie vaak als emotioneel misbruik wordt bestempeld. Dergelijke beschuldigingen kunnen ertoe leiden dat leraren onmiddellijk uit hun baan worden gezet.

Eén leerkracht ontving een klacht nadat hij het verzoek van een ouder had afgewezen om zijn kind elke ochtend wakker te maken met een telefoontje. Bij een ander werd aangifte gedaan wegens emotionele mishandeling nadat hij beloningsstickers had afgepakt van een jongen die zijn klasgenoot met een schaar had gesneden.

En bij één protest vertelt de 28-jarige lerares Kim Jin-seo dat ze suïcidale gedachten had gehad en drie maanden vrijaf nodig had, na twee bijzonder agressieve klachten. In het ene geval had ze een storende leerling gevraagd om vijf minuten op het toilet zijn gedachten te ordenen, in het andere geval had ze ouders gewaarschuwd dat hun kind steeds ruzie in de klas veroorzaakte. In beide gevallen dwong de school haar zich te verontschuldigen.

Veel leerkrachten zijn bang, nu ze als kindermisbruikers kunnen worden bestempeld, dat ze hun leerlingen niet meer kunnen disciplineren of tussenbeide kunnen komen als deze elkaar aanvallen. Ze beschuldigen ouders ervan een kinderwelzijnswet uit 2014 uit te buiten, die voorschrijft dat leraren die beschuldigd worden van kindermisbruik automatisch geschorst moeten worden.