USN Skip to Content USN Skip to Footer

Particuliere scholen onderwerp van gesprek bij Spraakmakers

De Onderwijsinspectie start een onderzoek naar particuliere scholen in Nederland. Het aantal particuliere basis- en middelbare scholen is de afgelopen jaren flink gestegen: van 58 particuliere basisscholen en 10 particuliere middelbare scholen in 2018, naar 101 basisscholen en 39 middelbare scholen in 2023. Naast de kwaliteit van het onderwijs, wil de inspectie achterhalen wat de motieven zijn om een (nieuwe) school te starten. Dat zegt Jolanda Pauw, onderwijsinspecteur primair onderwijs bij Spraakmakers op Radio 1.

Dit artikel verscheen eerder op NPOradio1.nl

"We willen duiding geven aan die stijging, omdat we niet zo goed weten welke beweegredenen oprichters hebben om die scholen te starten", zegt Pauw van de Inspectie van het Onderwijs in het programma. Ook is ze benieuwd of de beweegredenen in de loop der jaren zijn veranderd.

Pedagogische vrijheid

Pauw zegt dat oprichters van particuliere scholen in het algemeen op zoek zijn naar meer pedagogische vrijheid. "Dat is natuurlijk interessant", zegt Pauw. De Onderwijsinspectie wil weten welk 'gat' zij ervaren tussen het bekostigde onderwijs en het onderwijs dat zij zelf aanbieden. "Wat ziet men als verschillen en mogelijkheden?"

Particuliere scholen voldoen in het algemeen aan de wettelijke eisen van de leerplichtwet, anders hadden ze geen groen licht gekregen om te starten. "Net als bij bekostigde scholen beoordelen we het onderwijs. Dat doen we nog intensiever dan bij reguliere scholen." Eind 2024 wil de inspectie de bevindingen presenteren.

Spraakmakers-verslaggever Marcel Dekker ging langs bij één van dit soort particuliere scholen, de VrijWijs school in Rotterdam.

Bekijk of luister hier naar de uitzending