USN Skip to Content USN Skip to Footer

Openbaar ministerie wil ontslag bestuur Islamitische School Amsterdam

Het openbaar ministerie (OM) wil dat het bestuur van de stichting Islamitische School Amsterdam wordt ontslagen. Het heeft daartoe een verzoekschrift ingediend bij de rechtbank in Amsterdam. Onder de stichting vallen drie islamitische scholen in de hoofdstad, met ongeveer 1100 leerlingen. Het onderwijs op de scholen kan wel doorgaan.

Het OM is van mening dat het bestuur ‘buiten het belang van de stichting handelt’, daarom dient de rechter een nieuw tijdelijk bestuur te benoemen. Volgens het OM wordt de continuïteit van het onderwijs momenteel niet gewaarborgd, onder meer door het langslepende conflict met het ministerie van Onderwijs. De minister draaide ruim twee weken geleden de geldkraan van ISA verder dicht.

Door het stopzetten van financiering dreigt volgens het OM op korte termijn een faillissement van de stichting. ‘Het OM meent dat het bestuur hiermee zodanig in strijd handelt met het belang van de stichting, maar vooral ook met dat van de leerlingen en docenten van de betrokken scholen, dat zij niet langer als bestuurder kunnen aanblijven.’ Het OM wil dat er een nu een tijdelijk bestuur komt, die de financiering van de scholen weer op gang kan krijgen.