USN Skip to Content USN Skip to Footer

Ontslag kritische ROC-docent was inbreuk op vrijheid van meningsuiting

Het ontslag van docent Paula van Manen aan het ROC in Nijmegen – zij schreef een kritisch boek over een nieuwe onderwijsmethode op de mbo-school – was een ongeoorloofde inbreuk op haar vrijheid van meningsuiting. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch op 9 november 2023 bepaald.

Van Manen publiceerde in 2019 het boek ‘Wanneer krijgen we weer les?’. Het gaat over haar ervaringen met gepersonaliseerd onderwijs op het ROC, maar zou geleid hebben ‘tot onrust binnen haar team’. Daarom moest ze haar werkzaamheden als docent tijdelijk neerleggen, waarna ze in 2020 ook nog werd ontslagen. Zowel de rechtbank als het gerechtshof in Arnhem achtte het ontslag eerder geoorloofd. Want de arbeidsverhouding tussen de docent en de school was verstoord en herstel niet meer mogelijk. Van Manen kreeg wel 40.000 euro extra ontslagvergoeding, omdat het roc te snel tot schorsing had besloten.

Van Manen ging daarop in cassatie bij de Hoge Raad. Die stelde in 2022 dat er wel degelijk een causaal verband is tussen het boek en het ontslag van Van Manen. Daarmee was er sprake van inmenging in het recht op vrijheid van meningsuiting. Daarop heeft het gerechtshof in Den Bosch de zaak opnieuw bekeken.

Het gerechtshof vindt nu ook dat de ontbinding van de arbeidsovereenkomst niet gerechtvaardigd was, meldt Omroep Gelderland. ‘Het boek is weliswaar een kritische, maar geen beledigende beschouwing’, aldus het hof. ‘En er is niet gebleken van aperte onwaarheden. Met het boek was bovendien een algemeen belang gediend.’