USN Skip to Content USN Skip to Footer

Onderwijsorganisaties willen uitzondering voor btw op leermiddelen

De voorgenomen btw-verhoging voor boeken gaat het primair en voortgezet onderwijs volgens eerste schattingen jaarlijks 60 miljoen euro meer kosten. Dit schrijven VO-raad, PO-Raad, AVS, AOb, CNV, LAKS en Ouders & Onderwijs aan de Tweede Kamer. De onderwijspartners pleiten voor een btw-uitzonderingspositie voor fysieke en digitale leermiddelen. De btw-verhoging staat genoemd in de plannen van het nieuwe kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB.

De verwachting van de organisaties is dat zowel fysieke als digitale leermiddelen duurder zullen worden door de voorgenomen btw-maatregel. Als gevolg van de kostenstijging verwachten de organisaties dat de markt voor leermiddelen onder druk komt te staan. De prijzen van leermiddelen zijn de afgelopen jaren al gestegen, en ook vermindert de keuzevrijheid van docenten en scholen.

De voorgestelde btw-verhoging versterkt deze ontwikkelingen, schrijven de organisaties. ‘De stijgende prijzen dwingen scholen ongewenste keuzes te maken met mogelijk een negatief effect op de onderwijskwaliteit.’