USN Skip to Content USN Skip to Footer

Onderwijs wil meer geld, maar ‘scholen hebben 8 miljard euro op hun rekening’

De roep om extra geld voor het onderwijs is groot, maar de spaarpotten van schoolbesturen groeien steeds verder. Basis- en middelbare scholen hebben in totaal 8 miljard euro op de bank staan, berekende Follow the Money.

Schoolbesturen in het basisonderwijs hebben volgens Follow the Money een gemiddeld eigen vermogen van 4,2 miljoen euro, wat een flinke stijging is ten opzichte van 2021. Ook middelbare scholen hebben volgens het nieuwsmedium een steeds hoger bedrag op de bank. Dit soort grote spaarpotten zijn voor de onderwijsinspectie al jaren een reden tot zorg.

Dat scholen zoveel geld sparen, is volgens Follow the Money mogelijk doordat zij een vast bedrag per leerling krijgen om het onderwijs mee te organiseren. Het idee hierachter is dat scholen goed zelf kunnen bepalen waaraan dit geld besteed moet worden.

Maar aan die verantwoordelijkheid kleeft een nadeel, zegt hoogleraar onderwijskunde Klaas van Veen. ‘Bestuurders zijn bang om financieel in zwaar weer te komen en willen toekomstige risico’s vermijden. Het gevolg is dat een deel van hen te voorzichtig begroot en te veel overhoudt.’