USN Skip to Content USN Skip to Footer

OM vervolgt twee bedrijven voor productie en verkoop Stint

Volgens het OM wisten de verdachten dat de Stint een schadelijk product was en hebben zij hierover gezwegen. De verdachten worden ook vervolgd voor valsheid in geschrifte. Uit het onderzoek blijkt volgens het OM dat er bij het verzoek om het voertuig aan te merken als bijzondere bromfiets werd gemeld dat de Stint het zogeheten CE-markeringstraject had doorlopen, terwijl dit niet het geval was.

Na het ongeluk in Oss kwamen er meerdere meldingen binnen over eerdere incidenten met de Stint. Het OM begon een onderzoek naar de kwetsbaarheden van het product. Er werd gekeken naar de gebreken van de Stint, of deze bekend waren bij de verdachten en wat zij hiermee hebben gedaan.

‘Hoewel verdachten wisten van diverse gebreken, werd er onvoldoende actie ondernomen en bleef de Stint met die gebreken bij vele kinderdagverblijven in gebruik, met alle risico’s van dien’, vindt het OM. Volgens het OM blijkt uit onderzoek dat de Stint geen degelijke remconstructie had, geen remschakelaar, een ondeugdelijke gashendel, geen opstartbeveiliging en geen aanwezigheidsdetectie.

Geert Jan Knoops, de advocaat van de verdachten, laat weten dat zijn cliënten hadden gehoopt dat het niet tot strafvervolging zou komen. Wel vinden zij het goed dat er in de rechtszaal duidelijkheid komt over wat er wel en niet is gebeurd. Volgens hen is die duidelijkheid er nog niet.