USN Skip to Content USN Skip to Footer

Nieuwe scholen op prio-lijst voor aansluiting elektriciteit

Na netwerkverbetering, defensie, politie, acute gezondheidszorg en de drinkwatervoorziening moet het onderwijs voorrang krijgen op aansluiting op het elektriciteitsnet. Dat meldt de Autoriteit Consument en Markt, die een ‘prioriteringskader’ heeft opgesteld. Die moet de problemen op het overvolle elektriciteitsnet in ons land verminderen. Bij nieuwbouw moeten scholen versneld een aansluiting kunnen krijgen, omdat onderwijs een basisbehoefte is.

De ACM heeft het prioriteringskader opgesteld omdat de huidige aanpak niet altijd goed uitpakt. Netbeheerders geven momenteel projecten op volgorde van aanmelding toegang tot het net (first come, first served). Het prioriteringskader is tot stand gekomen na intensief overleg met Netbeheer Nederland, VNG, IPO, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en andere belanghebbenden.

Het prioriteringskader is opgesteld op basis van objectieve en transparante criteria en sluit daarmee aan bij het Europese wettelijk vereiste van non-discriminatie. De netbeheerders zijn vanaf 1 oktober 2024 verplicht het prioriteringskader te gebruiken. Aanvragers moeten dan wel aantonen dat zij voorrang moeten krijgen.