USN Skip to Content USN Skip to Footer

Minister stuurt eindrapport ‘Eisen aan onderwijshuisvesting’ naar Tweede Kamer

Minister Paul van primair en voortgezet onderwijs heeft op 7 maart 2024 de Tweede Kamer het rapport ‘Eisen aan onderwijshuisvesting’ gestuurd. Het onderzoeksrapport gaat over onderzoek naar de landelijke wettelijke eisen aan onderwijshuisvesting en de landelijke beleidsdoelstellingen die een effect hebben op onderwijshuisvesting.

De onderzoekers van AEF adviseren om te streven naar een meer eenduidig en hoger basisniveau voor schoolgebouwen, ongeacht hun bouwjaar. Er is nu weinig transparantie in de eisen voor schoolgebouwen, voor gemeenten en schoolorganisaties is niet altijd helder waar een schoolgebouw aan moet voldoen. Volgens de onderzoekers ontstaat de onduidelijkheid vooral omdat beleidsdoelstellingen geen wettelijke vertaling krijgen naar eisen. Daarnaast zorgt de gescheiden verantwoordelijkheidsverdeling tussen gemeenten en schoolbesturen voor onduidelijkheid.

Omdat het wettelijk minimum voor de kwaliteit van een schoolgebouw kijkt naar de regels op het moment van bouw geldt voor het ene schoolgebouw een andere ondergrens dan voor het andere schoolgebouw. Daarom kent het wettelijk minimum niet altijd een relatie met actuele visies op gezondheid of onderwijsrendement. Oudere schoolgebouwen moeten bijvoorbeeld alleen ‘technisch’ voldoende kunnen ventileren, nieuwere schoolgebouwen moeten daadwerkelijk voldoende ventileren. Samen met het onderzoek stuurde minister Paul een korte, begeleidende brief naar de Tweede Kamer.