USN Skip to Content USN Skip to Footer

Minister Dijkgraaf maakt onderwijstalenten van 2023 bekend

De winnares in het basisonderwijs, Pleunie van Erp, heeft zich tijdens haar werk op een school voor speciaal basisonderwijs ingespannen om burgerschapsonderwijs te bevorderen, met name in de middenbouw. Hiervoor ontwikkelde ze een leskit met materialen die kinderen in de gelegenheid stelt op een effectieve en integrale manier hun burgerschapscompetenties te ontwikkelen, waardoor ze beter worden voorbereid op hun rol in de samenleving.

In de categorie voortgezet onderwijs ging de titel naar Esther Faassen. Esther, afgestudeerd als eerstegraads docent klassieke talen en werkzaam op een gymnasium, deed onderzoek naar het verschil tussen een klassieke en interactieve rondleiding in Epidaurus (Griekenland) op de motivatie van leerlingen. Daarnaast ontwikkelde ze een volledig uitgewerkte lessen-serie waarin ze leerlingen via Oudgriekse teksten laat nadenken over zaken die typerend lijken voor onze tijd: complottheorieën en nepnieuws.

De 26 genomineerden kregen op 5 oktober het podium om in een pitch van een minuut te vertellen over hun afstudeeronderzoek of eindproduct. Uit de selectie van genomineerden, voorgedragen door opleidingen uit het hele land, koos een jury met experts van SLO, Cito en de basisonderwijswinnaar van vorig jaar, Leslie Bordewijk, de twee winnaars 2023.

De uitreiking van de Nationale Onderwijstalenten 2023 is een onderdeel van de Nationale Onderwijsweek en wordt georganiseerd in samenwerking met SLO en Beeld & Geluid. Voor de bekendmaking van de winnaars ging demissionair minister Dijkgraaf in gesprek met de kersverse talenten van het jaar, en sprak hij zijn waardering uit voor hun inzet: ‘Jullie krijgen niet alleen deze prijs, maar ook mijn waardering. Niet alleen vanwege jullie talent, maar vooral ook voor jullie onderzoekende houding. Het is een grote bron van optimisme over het Nederlands onderwijs.’

Foto: Feike Faase - Robbert Dijkgraaf met de winnaars