USN Skip to Content USN Skip to Footer

Met de Brillenbus strijden voor kansengelijkheid

Een wazig schoolbord of vage gezichten van klasgenoten, dat is wat sommige kinderen dagelijks zien. Het verkleint hun leefwereld én belemmert ze op school. Dat moet voorkomen worden, dachten Khaled Tamimy (27) en Erik van Halewijn (26), en dus bedachten ze de ‘Brillenbus’.

Het is al langer bekend dat kinderen steeds meer oogproblemen ontwikkelen, jeugdartsen en orthoptisten sloegen eerder dit jaar al alarm. Met name de hoeveelheid schermtijd van kinderen is een van de oorzaken hiervan. 

‘Zelf heb ik een tijdje meegedraaid op een school in Den Haag en bij een van de lessen zag ik een leerling die eerst met een aan elkaar getapete bril in de klas zat en vervolgens helemaal zonder bril’, vertelt Erik van Halewijn tegen RTL Nieuws. Later bleek dat meerdere kinderen in de klas niet goed konden zien, een kapotte bril hadden of een bril met de verkeerde sterkte. Brillen zijn te duur voor veel ouders of ouders weten soms niet eens dat hun kinderen slecht zicht hebben.

Dat creëert kansenongelijkheid, omdat bij kinderen daardoor een leerachterstand kan ontstaan. Dus staken Khaled en Erik de koppen bij elkaar en begonnen een pilot in Noord-Holland: een mobiele opticien die scholen langsgaat onder de noemer Brillenbus. Met opticien Dylan van Ewijck, die alle oogtesten heeft uitgevoerd, zijn ze langs drie scholen geweest in groep 3 en 4. Lees hier hun verhaal.