USN Skip to Content USN Skip to Footer

Meer heftige incidenten op middelbare scholen

Heftige incidenten zoals drugsverkoop en vechtpartijen komen steeds vaker voor op middelbare scholen, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Volgens de Onderwijsinspectie is het aantal meldingen over fysieke en sociale onveiligheid op middelbare scholen in twee jaar verdrievoudigd. De Onderwijsinspectie ontving de afgelopen vier maanden meer veiligheidsmeldingen dan ooit en verhoogt het toezicht op scholen. 

Onderwijsexperts, schooldirecteuren en leraren zeggen tegen RTL Nieuws dat 'de straatcultuur' de schoolmuren is binnengeslopen. Ook spreken ze van 'verharde omgangsvormen' en van 'criminaliteit'. Scholen worstelen met drugsverkoop, en sommige moeten zelfs overdag de deuren sluiten om dealers buiten te houden. Veel middelbare scholen zijn onvoldoende voorbereid op zaken als drugshandel, uitbuiting, geweld of andere vormen van criminaliteit, blijkt uit promotieonderzoek van criminoloog Jennifer van den Broek.

De rol van de Raad van Toezicht

Als Raad van Toezicht is het belangrijk om ook toezicht te houden op de veiligheid binnen de organisatie of instelling. Welke protocollen heeft een instelling of organisatie hiervoor? Kloppen ze en worden ze uitgevoerd als er een incident is? Welke informatie wordt wel en niet met een RvT gedeeld en hoe? Ga hierover in gesprek met elkaar en met de bestuurder.

Wil je meer weten of sociale veiligheid en ongewenste omgangsvormen? Volg dan het lunchcollege met Alie Kuiper, adviseur bij beleid tegen ongewenste omgangsvormen op het werk en docent bij VTOI-NVTK Academie op dinsdag 18 juni.