USN Skip to Content USN Skip to Footer

Marlies Honingh nieuwe voorzitter EMC

Het bestuur van de VTOI-NVTK heeft dr. Marlies Honingh benoemd als nieuwe voorzitter van de Evaluatie & Monitoring Commissie (EMC) benoemd. Zij volgt Sietske Waslander op die wegens gezondheidsproblemen haar functie eerder dit jaar heeft moeten neerleggen.

Marlies Honingh is als universitair hoofddocent bestuurskunde verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Zij houdt zich bezig met bezig met onderzoeksvragen op het gebied van (be)sturing, tegenmacht, toezicht, burgerschapsonderwijs en coproductie. In haar onderzoek legt zij nadrukkelijk de relatie tussen de kwaliteit van onderwijs als proces en de besturing en organisatie daarvan. Hoe kunnen ouders en/of studenten en leerlingen een betekenisvolle rol hebben als co-producent in het onderwijs? Hoe kan de kwaliteit van gezamenlijke besluitvorming of toezicht verbeterd worden? Vragen als deze vloeien voort uit de relevantie die het onderwijs heeft in de vorming en socialisatie van leerlingen en als vitale sector in het functioneren van de maatschappelijke democratie. Marlies heeft veelvuldig onderzoek gedaan naar de relatie tussen sturing, onderwijskwaliteit en toezicht. Een overzicht van haar activiteiten en publicaties is hier te lezen. In Inzien van 6 april zal een interview met Marlies Honingh worden gepubliceerd.

De evaluatie – en monitorcommissie (EMC) heeft als doel onafhankelijke en gevalideerde informatie te leveren over de kwaliteit van toezicht in onderwijs en kinderopvang. Haar belangrijkste taak is om voor dat doel een monitor en een sectorale benchmark in te richten en de resultaten daarvan te delen met de leden van de VTOI-NVTK en de belangrijkste stakeholders.

marlies-honingh