USN Skip to Content USN Skip to Footer

Kinderopvangtoeslag in 2024 toch hoger voor ouders

De kinderopvangtoeslag gaat volgend jaar meer omhoog dan het ministerie van SZW eerder dit jaar ‘definitief’ had bepaald. Opvang wordt betaalbaarder, vooral voor de lagere inkomens. De Tweede Kamer heeft ingestemd met een voorstel van onder andere Kamerlid Tom van der Lee (GroenLinks) om de kinderopvang betaalbaarder te maken. Volgend jaar komt 250 miljoen euro beschikbaar om de kinderopvangtoeslag extra te verhogen en in de jaren erna nog eens 508 miljoen.

Door de extra verhoging stijgen de maximum uurtarieven voor kinderopvangtoeslag in de dagopvang (kdv) met nog eens 0,60 euro. In de buitenschoolse opvang (bso) komt er 0,82 euro bij en in de gastouderopvang 0,29 euro. Dit meldt RTL Nieuws. De nieuwe bedragen zijn:

Het maximum uurtarief voor de kinderopvangtoeslag (KOT) is het tarief dat ouders tot maximaal 96 procent vergoed krijgen vanuit de overheid. Afhankelijk van het inkomen van de ouders en van hoeveel kinderen ze naar de opvang brengen, wisselt dat percentage. Hoe lager het inkomen, hoe hoger de kinderopvangtoeslag.

Door de hoge inflatie, oplopende personeelskosten en de energiecrisis hebben veel opvangorganisaties de prijzen verhoogd. Tegelijk werd door de afgelopen kabinetten bezuinigd op de stijging van de kinderopvangtoeslag, waardoor ouders steeds meer zelf moesten betalen.