USN Skip to Content USN Skip to Footer

Kinderopvang: meer vraag naar personeel, minder verzuim

Het aantal openstaande vacatures in de kinderopvang blijft toenemen. In het eerste kwartaal van 2023 zijn zowel het aantal ontstane als het aantal openstaande vacatures hoger dan in het eerste kwartaal van 2022. Vooral het aantal openstaande vacatures is sterk toegenomen. De vacaturegraad is in het vierde kwartaal van 2022 gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dit geldt voor alle vier de regio’s in Nederland.

Kinderopvang heeft na de ggz de hoogste vacaturegraad binnen de AZW-branches. Opvallend is dat de vacaturegraad in Oost-Nederland nog steeds groter is dan in West-Nederland. Dat komt doordat er in Utrecht veel vacatures zijn en Utrecht voor de metingen in regio oost ligt. In aantallen zijn er in West-Nederland nog steeds meer vacatures dan in Oost-Nederland, maar er zijn ook meer werknemers. Daardoor is de vacaturegraad in west uiteindelijk lager dan in oost.

Het verzuimpercentage is in het eerste kwartaal van 2023 gedaald ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2022. Bekijk de nieuwste verzuimcijfers. In het eerste kwartaal van 2023 was het verzuimpercentage 8,8 procent. Dit is duidelijk lager dan de 10 procent in hetzelfde kwartaal in 2022. Het verzuim is wel gestegen ten opzichte van de 8,3 procent in het vorige kwartaal. Het jaargemiddeld verzuim over 2022 was met 8,3 procent het hoogste van de laatste tien jaar.