USN Skip to Content USN Skip to Footer

Kinderombudsman luidt noodklok over thuiszitters

De Kinderombudsman wil dat onderwijsminister Mariëlle Paul nú in actie komt om de situatie van kinderen te verbeteren die, om welke reden dan ook, niet naar school gaan. Er zijn nu zelfs geen harde cijfers over, en dit is ongehoord, zegt kinderombudsman Margrite Kalverboer. Zij vermoedt dat er meer kinderen thuiszitten dan we nu weten.

Uit een analyse van de Kinderombudsman blijkt dat onduidelijk is hoeveel kinderen thuiszitten zonder onderwijs en hoeveel kinderen (een vorm van) thuisonderwijs krijgen. ‘Er is nog steeds geen formele definitie van het begrip thuiszitter. Door de betrokken partijen worden verschillende definities gebruikt. Alleen met voldoende en betrouwbare data wordt duidelijk om hoeveel kinderen het precies gaat.’

Kalverboer heeft ook zorgen over het toenemend aantal vrijstellingen van de leerplichtwet op basis van geloofs- of levensovertuiging. Onderwijsminister Mariëlle Paul erkent dat inderdaad niet duidelijk is hoeveel kinderen momenteel thuiszitten zonder enige vorm van onderwijs of met thuisonderwijs. Daarom wil ze een wet maken die het toezicht hierop moet verbeteren.