USN Skip to Content USN Skip to Footer

Holocaust-colleges Hogeschool Utrecht gaan na week vertraging door

Een reeks colleges over de holocaust op de Hogeschool Utrecht (HU) gaat een week later dan gepland door. Dit meldt het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) aan de NOS. Het besluit van een week uitstel is genomen ‘om de veiligheid in goede banen te kunnen leiden’, meldt de hogeschool aan joodse organisaties.

De school kreeg veel kritiek omdat de reeks colleges voor onbepaalde tijd leken uitgesteld. De Telegraaf meldde dat de hogeschool was gezwicht voor de druk van een pro-Palestijnse actiegroep, waarop de hogeschool had besloten de lezingen uit te stellen ‘om veiligheidsredenen’.

De collegereeks wordt gegeven in samenwerking met het CIDI. De pro-Palestijnse actiegroep New Neighbours had er bezwaar tegen gemaakt bij de HU. De groep noemde het ‘onverantwoord en zeer bedenkelijk’ dat de HU samenwerkt met het CIDI.

Minister Dijkgraaf van Onderwijs reageert ook op de kwestie, hij stelt dat onderwijs over de holocaust belangrijk blijft. ‘Daar is geen discussie over en het staat volledig los van de spanningen die het conflict in het Midden-Oosten met zich meebrengt. Ik roep onderwijsbestuurders dringend op om die belangrijke taak te blijven vervullen. Ook wanneer het moeilijk is.’