USN Skip to Content USN Skip to Footer

Geen elektriciteitsaansluitingen meer voor scholen

Verschillende Nederlandse gemeenten kunnen sinds een jaar geen grootverbruikaansluiting voor elektriciteit aanvragen en, zoals het er nu naar uitziet, halverwege 2025 ook geen aansluitingen meer voor kleinverbruik. Dat kan pas weer na 2029, als Stedin en Tennet klaar zijn met het verzwaren van het elektriciteitsnet. Gemeenten en onderwijsorganisaties moeten hun plannen voor het vastgoed aanpassen.

Vooral onderwijshuisvesting zal op korte termijn aanzienlijke hinder ondervinden door netcongestie, meldt Bouwstenen voor Sociaal. Nieuwe scholen in Raamsdonksveer en Geldrop ervaren dat nu al. Ook de nieuwe basisschool Zilverackers in Veldhoven, die begin april 2024 opent, zal bij het begin niet worden aangesloten op het net. Dit duurt waarschijnlijk tot het hoogspanningsnet is uitgebreid.

Ondertussen zoeken gemeenten en scholen naar mogelijkheden om op deze situatie in te spelen. Zo zijn er gemeenten die het doen met een kleinverbruikaansluiting, zonnepanelen en een accu. Ook de gemeente Veldhoven gebruikt tijdelijk een accu ter grootte van een zeecontainer om de basisschool van stroom te voorzien. Die accu wordt geladen door 600 zonnepanelen en de huidige bouwaansluiting. Dat lijkt een goede stap, maar brengt wel extra kosten met zich mee.