USN Skip to Content USN Skip to Footer

Geen aardrijkskunde, biologie en geschiedenis in nieuwe eindtoets basisscholen

Dit blijkt uit een rondgang van het tv-programma Pointer van KRO-NCRV. Kinderen krijgen alleen vragen over rekenen, taalverzorging en lezen, de wettelijk verplichte onderdelen voor de doorstroomtoets. In de oude centrale eindtoets konden scholen nog kiezen voor het onderdeel ‘wereldoriëntatie’, met aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek.

In de DOE-toets, in opdracht van de overheid gemaakt door het Cito, gaat het om 50 vragen over rekenen, 38 vragen over taal en 44 vragen over lezen. De organisatie achter de toets spreekt op zijn website zelf van ‘toetsen wat nodig is’. Ook andere ontwikkelaars van eindtoetsen bevatten volgens Pointer geen vragen over vakken die wettelijk niet verplicht zijn. Slechts één aanbieder heeft een extra toetsonderdeel, over het sociaal-emotioneel functioneren van leerlingen.

Op de wettelijke onderdelen van de doorstroomtoets is al langer kritiek. De PO-Raad zegt zich zorgen te maken. ‘We proberen nu iets breeds als taalontwikkeling te vangen in een toets die slechts een klein onderdeel daarvan meet. Daarmee slaan we taalvaardigheid plat.’