USN Skip to Content USN Skip to Footer

Economen: langer ouderschapsverlof tegen personeelstekort kinderopvang

08-05-2025

Zorg dat ouders tijdens het eerste levensjaar van hun kind langer betaald thuis kunnen blijven. Dat is beter voor de baby en bovendien een effectieve manier om het personeelstekort in de kinderopvang te verminderen, zeggen twee economen.

Het kabinet besloot onlangs om het plan voor bijna gratis kinderopvang opnieuw op de lange baan te schuiven. De opvangkosten voor ouders kunnen onder meer vanwege het personeelstekort in de sector voorlopig niet omlaag, aldus het kabinet. Inmiddels rekenen Nederlandse opvangorganisaties de hoogste prijzen van de hele EU.

Geef nieuwe ouders langer en beter betaald ouderschapsverlof, bijvoorbeeld een half jaar, is het idee van de economen. In die periode is er dan geen opvang voor baby’s nodig. Vooral babygroepen zijn arbeidsintensief voor kinderopvanglocaties. Zij moeten een pedagogisch medewerker inzetten per drie baby’s tot 1 jaar. Voor oudere kinderen gaat het om een per vijf kinderen of soms zelfs per acht.

‘Met langer betaald verlof gaat de vraag naar kinderopvang gigantisch omlaag, want baby’s worden niet opgevangen en je speelt personeel vrij voor de oudere kinderen’, zegt Thomas van Huizen, econoom en onderzoeker aan Universiteit Utrecht. Met hoogleraar economie Janneke Plantenga maakte hij de bijbehorende berekeningen.

Met een half jaar betaald ouderschapsverlof wordt het personeelstekort een stuk kleiner, concluderen ze. Als dat verlof wordt verlengd naar een jaar verdwijnt het tekort zelfs helemaal. Dan komen er ongeveer 11.000 opvangmedewerkers vrij en is het huidige personeelstekort van rond de 7000 mensen ruim opgelost. Het geld dat dan overblijft zou de overheid kunnen besteden aan meer betaald ouderschapsverlof.