Verslag commissiedebat Kinderopvang 3 juli
04-07-2025
Op 3 juli vergaderde de commissie SZW van de Tweede Kamer over kinderopvang. Fijn dat dat nog lukte net voor het reces en tussen alle stemmingen door. Marleen Haage (GroenLinks-PvdA), Merlien Welzijn (NSC), Martin de Beer (VVD) en Wieke Paulusma (D66) gingen in gesprek met staatssecretaris Nobel. De uitkomsten, kort samengevat door BMK: De staatssecretaris stuurde vorige week een brief aan de Kamer met de planning van het nieuwe stelsel. Hij benadrukte in het debat nogmaals dat hij het gaspedaal blijft indrukken en voor inwerkingtreding in 2029 gaat. Een ambitieuze planning, aldus Nobel. Hij legt het wetsvoorstel in oktober 2025 ter internetconsulatie voor. Kamerleden hamerden er allemaal op dat 2029 door moet gaan; de sector en de ouders hebben perspectief nodig. Marleen Haage en Wieke Paulusma bepleitten wederom het loslaten van de arbeidseis: voor de ontwikkeling van kinderen en voor het ontzorgen van ouders. Kansengelijkheid is ook voor NSC belangrijk, Merlien Welzijn: “het gaat om kansen die je aanreikt of niet aanreikt”. GroenLinks-PvdA deelde een pamflet met de oproep kinderopvang toegankelijk te maken voor alle kinderen. Haage kondigde in dat pamflet tevens aan dat ze een motie in gaan dienen. Voor de VVD (de heer de Beer) staat vooral het bevorderen van de arbeidsparticipatie als doel van de Wet kinderopvang voorop, al ziet hij ook dat kinderopvang goed is voor kinderen. Mocht het in geval van schaarste nodig zijn keuzes te maken, dan wil de VVD graag dat ouders die 4 of 5 dagen werken voorrang krijgen. Staatssecretaris Nobel kan die redenering volgen, maar geeft aan dit niet te zullen doen. Het moet een stelsel zijn dat makkelijk uitvoerbaar is. Merlien Welzijn riep op goed en tijdig uit te zoeken of er sprake is van (verboden) staatssteun en mogelijk een DAEB (een dienst van algemeen economisch belang). Ben er op tijd bij zodat dit niet tot vertraging leidt. Het ministerie is hierover in gesprek met de Europese Commissie. De uitkomsten worden in het wetsvoorstel verwerkt gaf de staatssecretaris aan. De Kamer vroeg ook hoe te voorkomen dat ouders niet alsnog meer gaan betalen, door prijzen die (ver) boven de maximum-uurprijs uitkomen. Staatssecretaris Nobel ziet het risico op prijsstijging en zegt er dit over: ”we indexeren wel en moeten oppassen dat de prijsstijging niet zo hard gaat dat we het niet bij kunnen benen. We monitoren in de tussentijd, wat gebeurt er met de prijs en wat doet dit met de toegankelijkheid.” Het kan zijn dat er in het kader van de staatssteun en DAEB ook eisen komen over de betaalbaarheid, maar dat zien we dus pas in oktober. Meerdere Kamerleden gaven aan belang te hechten aan de gastouderopvang en blij te zijn met de versterking van de kwaliteit. Drie kernpunten uit de brief van de BMK: Stop het uitstel van het nieuwe stelsel Versterk het stelsel Toegankelijke kinderopvang voor iedereenHet nieuwe stelsel
Pamflet
Staatssteun en betaalbaarheid
BMK: Brief aan Kamerleden – heldere keuzes nodig
Voorafgaand aan het debat stuurde de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) een duidelijke oproep aan de commissie SZW. De centrale boodschap: kinderen, ouders én de maatschappij hebben behoefte aan een betrouwbaar kinderopvangstelsel.
Het opnieuw uitstellen van de invoering van het nieuwe financieringsstelsel voelt als een gebroken belofte. Kinderopvangorganisaties bereiden zich al jaren voor, maar worden geconfronteerd met oplopende kosten en aanhoudende onzekerheid.
Oproep: zorg voor invoering in 2029.
Maak kinderopvang toegankelijk voor alle kinderen van 0 tot 13 jaar, ten minste twee dagen per week. Dat is niet alleen goed voor de ontwikkeling van het kind, maar ook voor de arbeidsparticipatie van ouders.
De BMK is positief over het besluit om de kinderopvangtoeslag in 2026 alsnog te indexeren. Daarmee blijft kinderopvang financieel bereikbaar. Ook goede, toegankelijke gastouderopvang moet hier een plek in krijgen.