USN Skip to Content USN Skip to Footer

Chinese studenten in ons land worden geïntimideerd door hun overheid

Chinese studenten die buiten China studeren worden lastiggevallen en in de gaten gehouden door Chinese autoriteiten. Studenten uit China en Hongkong die in het buitenland studeren krijgen te maken met intimidatie, waarbij de Chinese autoriteiten proberen te voorkomen dat deze studenten zich bezighouden met ‘gevoelige’ of politieke onderwerpen. Dat blijkt uit een rapport van Amnesty International.

Chinese studenten in Europa en Noord-Amerika die zijn geïnterviewd voor het rapport ‘On my campus, I am afraid’ beschrijven hoe ze zijn gefotografeerd bij demonstraties in de steden waar ze wonen. Veel van hen geven aan dat hun families in China door de politie zijn bedreigd in verband met hun activisme in het buitenland.

‘De getuigenissen die we voor dit onderzoek hebben verzameld laten duidelijk zien hoe de regeringen van China en Hongkong studenten het stilzwijgen proberen op te leggen, ook al zijn ze duizenden kilometers van huis. Veel studenten leven hierdoor in angst’, zegt Sarah Brooks van Amnesty International.

‘De aanval van de Chinese autoriteiten op mensenrechten speelt zich af in de gangen en klaslokalen van de vele universiteiten – ook in Nederland – waar studenten uit China en Hongkong studeren. De impact van deze “transnationale repressie” door China is een serieuze bedreiging voor de vrije uitwisseling van ideeën die aan de basis staat van academische vrijheid. Regeringen en universiteiten moeten meer doen om dit tegen te gaan.’

Het rapport van Amnesty International is het breedste onderzoek tot nu toe naar de Chinese transnationale repressie bij buitenlandse universiteiten. Amnesty International heeft diepte-interviews gehouden met 32 studenten uit China en Hongkong, die aan universiteiten in acht verschillende landen studeerden: België, Canada, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.