USN Skip to Content USN Skip to Footer

Basisscholen Almere stappen gezamenlijk over op vierdaagse lesweek

Het tekort aan leerkrachten in Almere is zo groot dat basisscholen overgaan op een vierdaagse lesweek. ‘We kunnen niet anders, zegt Marc Kammeraad van scholengemeenschap Stichting Katholiek Onderwijs (SKO) tegen RTL Nieuws. Ouders in Almere met kinderen op een basisschool ontvangen deze week een brief namens een zestal schoolkoepels over het lerarentekort.

Het gaat om de scholen die deel uitmaken van Stichting Almere Speciaal, Prisma, ASG, Taalcentrum Almere, Eduvier en SKO. Zij vertegenwoordigen vrijwel alle basisscholen in de stad. In hun brief wordt de ‘vierdaagse schoolweek’ nog genoemd als één van de oplossingen voor het personeelstekort. Als een leerkracht afwezig is, wordt op dit moment nog gezocht naar vervanging, staat er. Soms worden groepen gecombineerd of moeten leerlingen thuisblijven en daar huiswerk maken.

Maar volgens Kammeraad van SKO is het niet de vraag of, maar wanneer de vierdaagse lesweek in heel Almere wordt ingevoerd. ‘Ik weet niet per wanneer, maar waarschijnlijk vanaf 2024 of hooguit 2025 doen alle scholen het’, zegt hij stellig tegen RTL Nieuws.

Hij noemt het verstandig dat alle basisscholen de vierdaagse lesweek tegelijk invoeren. ‘We willen duidelijkheid voor alle scholen en ouders. We willen absoluut voorkomen dat ouders gaan schoolhoppen naar scholen waar nog wel vijf dagen wordt lesgegeven.’