PO-Raad: Veelgestelde vragen over accreditatie bestuurders
20-03-2025
De PO-Raad heeft een artikel geschreven met veelgestelde vragen en antwoorden over de accreditatie van bestuurders. Deze vragen kunnen ook relevant zijn voor jou als toezichthouder. Wil je meer weten over accreditatie en de rol van de toezichthouder? Lees dan deze handreiking. Neem contact op met de PO-Raad via dagelijksbestuur@poraad.nl en wij brengen je in contact met een bestuurder die het accreditatieproces in de pilots of tijdens de overbruggingsvariant heeft doorlopen. Accreditatie richt zich proactief op het handelen van de bestuurder op basis van het door de sector geformuleerde beroepsprofiel. De accreditatie is ontwikkelingsgericht. Het toezicht van de inspectie richt zich reactief op minimale, wettelijke eisen en geeft een beoordeling. Bij het schoolleidersregister is een aanvraag ingediend voor vrijstelling wanneer directeur-bestuurders in het funderend onderwijs geaccrediteerd zijn. Voor de eerste vijf jaar (vanaf 2026) wordt gewerkt met een deelnemersbijdrage van €5.000 exclusief btw. De gedachte hierachter is dat alle bestuurders tegen hetzelfde tarief voor de eerste keer moeten kunnen deelnemen aan accreditatie. De accreditatieorganisatie heeft niet tot doel om winst te behalen met de uitvoering van accreditatie; na vijf jaar wordt de deelnemersbijdrage indien nodig herzien om onnodige reserves te voorkomen. Accreditatie is vijf jaar geldig. Het is mogelijk dat accreditatie voor een kortere periode wordt afgegeven, wanneer daar aanleiding voor is. Een bestuurder die overstapt van organisatie hoeft niet opnieuw geaccrediteerd te worden, zolang deze nog geldig is. Wanneer de bestuurder behoefte heeft om zich binnen vijf jaar opnieuw te accrediteren dan mag dit uiteraard wel. De PO-Raad biedt in de PO-academie scholing aan. Wanneer er behoefte is aan scholing zijn bestuurders en organisaties ook vrij dit aan te geven bij de PO-Raad. Daarnaast kunnen bestuurders zelf keuzes maken voor scholing. De PO-Raad werkt nadrukkelijk niet mee aan het creëren van syllabi en scholingsmateriaal door derden. We kunnen dit nooit helemaal voorkomen, maar duidelijk is dat de staatssecretaris positief staat ten opzichte van de opgezette systematiek. Daarmee zal het aantal eisen dat vanuit de politiek aan bestuurders gesteld wordt naar verwachting minder zijn dan wanneer de sector niet zelfstandig tot een accreditatiesystematiek zou zijn gekomen.1. Hoe kan ik in contact komen met een ervaringsdeskundige om informatie over accreditatie uit te wisselen?
2. Wat is het verschil tussen accreditatie en visitatie?
3. Hoe verhoudt accreditatie zich tot het toezicht van de inspectie?
4. Hoe verhoudt accreditatie zich tot de rol van de Raad van Toezicht (RvT)?
5. Waarom wordt voorgesteld om accreditatie als verplichtende bepaling op te nemen in de herziening van de Code Goed Bestuur?
6. Wat is de status van het accreditatieproces?
7. Waarom moet een lening verstrekt worden aan de accreditatieorganisatie?
8. Ik ben een éénpitter en moet ook punten behalen voor het schoolleidersregister. Dit vraagt een grote tijdsinvestering. Kan er een koppeling gemaakt worden tussen het schoolleidersregister en de accreditatie?
9. Hoe zorgen we ervoor dat accreditatie voor deelnemers van kleine organisaties betaalbaar blijft?
10. Hoe lang is accreditatie geldig?
11. Hoe zit het als ik overstap van organisatie?
12. Hoe voorkomen we dat externe aanbieders scholing organiseren naar aanleiding van de accreditatie en het beroepsprofiel?
13. Hoe voorkomen we dat er vanuit de politiek eisen worden toegevoegd, omdat zij vinden dat de accreditatie een vorm van “slager keurt het eigen vlees” is?