USN Skip to Content USN Skip to Footer

Aantal buitenlandse studenten met Nederlandse studiebeurs sterk gestegen

Het aantal buitenlandse studenten dat in Nederland studiefinanciering krijgt is de afgelopen jaren sterk gestegen. In 2023 ging het om 14.500 studenten, in 2022 waren het er ruim 12.000 en in 2021 ruim 9000. Dat blijkt uit navraag van NPO Radio 1-programma Nieuws en Co bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), die de studiefinanciering uitkeert.

Het Nederlandse hoger onderwijs wordt steeds populairder onder buitenlandse studenten. Afgelopen studiejaar waren er bijvoorbeeld 8000 internationale studenten meer dan een jaar eerder. In totaal studeren ruim 120.000 buitenlandse studenten in Nederland.

In 2023 meldde minister Dijkgraaf van Onderwijs al dat het aantal buitenlandse studenten met studiefinanciering in Nederland zou stijgen vanwege versoepelde regels. Studenten uit de Europese Economische Ruimte (de EU plus Zwitserland, Noorwegen en IJsland) die in Nederland minstens 32 uur per maand werken, hebben recht op Nederlandse studiefinanciering.

Oorspronkelijk zette DUO de grens voor recht op studiefinanciering op 56 uur werken per maand, maar buitenlandse studenten vochten die grens met succes aan bij de rechter. Ze vonden 56 uur per maand werken naast hun studie onrealistisch en de rechter ging daarin mee. De uitkeringen aan internationale studenten zullen de Nederlandse overheid tientallen miljoenen euro’s per jaar extra kosten, zo waarschuwde minister Dijkgraaf daarom in april 2023.

Dat leidt tot problemen, zegt NSC-Kamerlid Omtzigt in een reactie. ‘Het is niet de taak van de Nederlandse overheid om buitenlandse studenten te financieren. Tot een paar jaar geleden vonden we zelfs niet dat Nederlandse studenten een beurs moesten krijgen, dus waarom zou dat nu moeten voor buitenlandse studenten?’