USN Skip to Content USN Skip to Footer

Aanbestedingsfoutje: opeens geen leerlingenvervoer

Paniek bij ouders van meer dan 600 kinderen die in vijf Utrechtse gemeentes gebruikmaken van het leerlingenvervoer: zij moeten met spoed op zoek naar een manier om hun kinderen de laatste maanden van het jaar naar school te krijgen. Vanwege een tekort aan chauffeurs kunnen vervoersbedrijven Connexxion en Willemsen-De Koning de ritten niet rijden.

Het tekort aan chauffeurs komt middenin een wissel van de vervoersbedrijven die het leerlingenvervoer uitvoeren. Onlangs hebben 22 Utrechtse gemeentes samen met de provincie de regiotaxi en het leerlingenvervoer opnieuw aanbesteed. Daar kwam uit dat vanaf 2025 de huidige vervoerder Willemsen-De Koning en de nieuwe partij Connexxion het vervoer samen gaan uitvoeren, de laatste partij onder andere in Zuidoost Utrecht. En daar – in de gemeentes Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist – gaat het nu mis.

Het contract van Willemsen-De Koning loopt namelijk tot de zomervakantie en het contract van Connexxion gaat pas in vanaf januari 2025. En beide vervoerders zeggen voor de tussenliggende maanden ‘vanwege de krappe arbeidsmarkt’ niet genoeg chauffeurs te hebben om de ritten in Zuidoost Utrecht te rijden. In de vijf gemeentes maken zo’n 640 leerlingen gebruik van het vervoer.